תקדים: ניצולי שואה שחיו בעוצר יקבלו פיצויים
מאת אנשיל פפר
ועדת העררים ליישום "חוק רדיפות הנאצים" קבעה כי מי שחיו תחת עוצר ברומניה ובבולגריה יפוצו, גם אם לא נשלחו למחנות ריכוז והשמדה
תגיות: פיצויים, בולגריה, ניצולי שואה, רומניה
אלפים מיוצאי בולגריה ורומניה יהיו זכאים לפיצויים
ועדת העררים ליישום "חוק רדיפות הנאצים" קבעה היום (ראשון) תקדים בנושא הגדרת פליטי מלחמת העולם השנייה כניצולי השואה. הוועדה קבעה, כי מי שהיו נתונים בתנאי עוצר ברומניה ובולגריה בתקופת מלחמת העולם השנייה, גם אם לא נשלחו למחנות ריכוז והשמדה, נחשבים כניצולי שואה וזכאים לפיצויים.
אחד הנושאים העומדים במוקד הוויכוח סביב פיצויים לניצולי השואה, הוא שאלת ההגדרה מי נחשב ניצול. בנובמבר האחרון, הסכימה הממשלה להגדיל את הקצבאות רק למי שנחשבים ניצולי "המעגל הראשון" – כלומר, אלו שנכלאו בגטאות או במחנות בתחום הכיבוש הנאצי. זאת בעוד שאלו שנמלטו מאזור הכיבוש הנאצי, או מי שסבלו תחת משטרים אחרים שהיו בברית עם הגרמנים, כמו איטליה, צרפת (תחת שלטון וישי), רומניה ובולגריה, לא נחשבו לניצולים לשם קבלת קצבאות. על פי הערכות שונות, בישראל חיים כיום כרבע מיליון ניצולי "מעגל ראשון" ועד כמספר הזה פליטי שואה שאינם מוכרים כניצולים.
על פי החלטת ועדת הערר, שהינה בעלת תוקף של בית משפט מחוזי, יוכרו מי שישבו בעוצר ברומניה ובולגריה מתחילת 1941, כמי שנשללה חירותם "בהשראה נאצית" ולכן יהיו זכאים מעתה לפיצויים. ההחלטה ניתנה העקבות ערעור שהגיש עו"ד אילן יעקובוביץ' בשם קבוצה של ניצולי ממדינות אלה. ב
כעת, בעקבות החלטת הוועדה, צפויים אלפים מיוצאי בולגריה ורומניה להיות זכאים לפיצויים, דבר שעשוי לגרור הרחבה נוספת בהגדרת הניצול. מדובר בשינוי המשמעותי השני בקריטריונים בתוך זמן קצר, לאחר שלפני כחודש, הוכר גם ביוצאי תוניס שסבלו משלטון וישי הצרפתי בתקופת השואה כזכאים לפיצויים.
http://www.haaretz.com/hasite/spages/982338.html